February 7, 2023

Maryland Heights Residents

Crazy About Home & Real Estate

Studio Terpeluk renovates Albert Lanier-designed Noe Valley home

3 min read

San Francisco-dependent Studio Terpeluk has renovated and expanded Redwood Dwelling in Noe Valley with redwood interiors and terraces.

The three-storey Redwood House was originally developed by American architect Albert Lanier – partner to sculptor Ruth Asawa – in a hilly  San Francisco neighbourhood characterised by Victorian and Edwardian houses.

Studio Terpeluk renovated an interior in Noe Valley

Studio Terpeluk was chosen to extend the 1976 home from 2,260 square ft (210 sq. metres) to 3,218 sq. ft (299 square metres) with a new visitor place suite, residence place of work, moist bar and media room.

The renovation “surgically modified the household in an architecturally non-aggressive manner,” the studio claimed.

Colourful panelling and cedar ceiling in Noe Valley home
Western pink cedar was made use of for the partitions and ceiling

Wrapped with irregular western red cedar planks, the slender residence cascades down the hillside with exterior courtyards that mitigate the quality change.

One enters the residence via an intimate courtyard off the road into an open up-strategy higher amount with a sloping ceiling and dim-knotted Douglas fir flooring created from nearby reclaimed pier pilings.

Quite a few of the partitions and ceilings had been up to date with vintage rough-sawn redwood veneered plywood taken care of from the initial develop.

“Redwood surfaces and structural features full the heat interior landscape: from the sloping roof beams to partition partitions and created-in shelves,” the studio said.

Cedar shelf library with abstract painting
The renovation expanded the property

To the still left of the entrance is the kitchen area with customized-gloss cupboards and a Carrara marble backsplash. It opens to a dining area that features a Saarinen table and Hans Wegner wishbone chairs.

To the proper is the library where sunlight from the significant window brightens the dim panelling and sculptural household furniture.

Pink cabinets with marble backsplash
Bright panelling contrasts the rich wooden tones

The dwelling place is oriented close to a pink sculpture by American artist Wanxin Zhang.

Padded seating wraps the corner under a massive window looking out to the San Francisco skyline.

Brick fireplace with views of San Francisco and wrap-around seating
The residing space has wrap-all around seating and sights of San Francisco

The property is centred all around a staircase illuminated by a skylight.

“The sculptural blackened steel stair with classic tough-sawn redwood plywood walls anchors the residence, weaving together the a few floors and their diverse spatial character,” the studio continued.

Wooden staircase with skylight and yellow storage unit
The home is oriented all around a central staircase

The middle level attributes visitor suites with direct entry to the entry courtyard.

The major suite is softened by gentle pink terrazzo tile and a micro mosaic of Indian crimson recycled plastic tiles.

Pink tile bathroom in mid-century renvoation
The home’s color complements the art assortment of the house owners

“Colour was a recurring theme in the exquisite and eclectic artwork selection of the owners,” studio founder Brett Terpeluk reported.

“This went completely hand in hand with my desire in mid-century Italian design and its bold use of color.”

Wood-panelled terrace in Noe Valley home
A collection of terraces link the house with the sloping website

“We collaborated with our close friend and designer Beatrice Santiccioli to enrich the venture with a committed and bespoke color language,” he continued.

At the most affordable stage, a media room, dwelling office environment and kitchenette open to an abundantly landscaped yard.

The out of doors spots were developed by Terpeluk’s spouse and longtime expert, Italian landscape designer Monica Viarengo.

The terraces shift from curated gardens to wild vegetation as a single moves by the house, while the plantings reference California coastal landscapes with yellow roses, espaliered fruit trees and a selection of thymes.

Bedroom connecting to courtyard in Noe Valley home
A visitor suite connects to the central courtyard

Studio Terpeluk was founded in 2008 by Brett Terpeluk, after he finished a tenure operating with Italian architect Renzo Piano.

Other Noe Valley renovations include things like the Gable Household by Edmonds + Lee, a renovated Victorian townhouse by Fougeron Architecture and an industrial residence for a tech entrepreneur by Levy Art and Architecture and Síol Studios.

Pictures is by Joe Fletcher.


Job credits

Task team: Brett Terpeluk, Huy Nguyen
Landscape layout: Monica Viarengo
Shade advisor: Beatrice Santiccioli
Contractor: Saturn Design
Structural engineering: Strandberg Engineering
Furnishings: Santiccioli Arredamenti
Orama sliding window programs: Cooritalia
Home windows: Bonelli
Wood reclaimed wooden flooring: Arborica
Metal fabrication: Higher Story Design and style
Drapery/upholstery: Malatesta & Co
Artwork: Catharine Clark Gallery

Copyright © marylandheightsresidents.com All rights reserved. | Newsphere by AF themes.